Home
Info
Wie weet het?
Beschrijving
Beeld kunstwerken
Oorlogsmonumenten
Bouw kunstwerken
Links
Sitemap
ZAANSEKUNSTWERKEN
Zaanstreek
Zaandam II
                                                 117 - "Tussen de rails"  onderaan deze pagina.
070 - Bollen
School De Voorzaan, Lindenlaan 2.Lies van der Sluis (1935), 1993, beton, ca. 0.60 meter. Als je een beetje thuis raakt in het bekijken van beelden, zul je op een gegeven moment kunnen raden uit welke tijd een beeld ongeveer stamt. Zo was het in de jaren ’90 van de vorige eeuw erg in om geen op zichzelf staande beelden te maken, maar kunst die met de omgeving te maken had. ’Omgevingskunst' wordt dat genoemd. Liefst moest het ook nog gebruikt kunnen worden. Een beeld van de traditionele, bekende materialen zoals brons was taboe, te veel museumkunst. De kunstenaar was meer architect, of landschapsvormgever, of hovenier. Als materiaal werd gekozen voor bestrating, beton, planten en struiken. Het speelbeeld van Lies van der Sluis past binnen deze gedachte. Een hele serie blauwe betonnen bollen in slagorde, op paardensprong afstand van elkaar.
 
  071 - Pax Christi

Beeld Pax Christi, 1975, kunstenaar Jan Baptiste de Winter. Jan Baptiste de Winter is één van de belangrijkste Zaanse beeldhouwers. Het plantaardige motief van zijn ontwerp de "Opengebarsten Vrucht" ziet men terug gecombineerd met een kompas, in het beeld "Pax Christi", het staat voor scholencomplex Pax Christi/Het Kompas (later De Windroos genoemd) in Zaandam. (= verbrand en later school de Vuurvogel genoemd).

072 - De ronde zuil

School Over de Brug, Boerenpad 22. Krekel van Spronsen-Duller (1948), 1990, hout en metaal, ca. 4 meter Het houten beeld dat je hier ziet trekt zich van niemand iets aan. Zes gebeeldhouwde palen staan dicht tegen elkaar aan in een rondje en sluiten zich af van de buitenwereld. Een onderonsje. Zes balken waaruit eenvoudige vormen zijn gesneden. Ovalen, driehoeken en kleine hoekjes. Ze vormen drie paren. Van dezelfde familie, maar toch verschillend. Net als mensen, net als kinderen.

 
  073 - Omgevingskunst
School Het Eiland P.A. Van Meverstraat 1.Frans Hage (1952) en Hans Mantje (1943),1991, roestvrij staal en keramiek/beton, verschillende formaten ca. 1.25 meter.Frans Hage is vooral bekend om zijn beelden van keramiek, gebakken klei. Hans Mantje om zijn stalen beelden. Samen hebben ze dit kunstwerk op het schoolplein gemaakt. Recht tegenover de ingang op een 'vloerkleed' van zwarte tegels. Bijna symmetrisch, maar net niet helemaal. Met de rode deuren van de school samen bijna de drie basiskleuren maar net een andere tint. Basisvormen bij een basisschool. De bol, de driehoek, de rechthoek. Maar ook: de voorkant van een Griekse tempel met zijn zuilen en driehoekje boven de ingang (het timpaan). Alsof de kunstenaars zeggen willen: op school begint de beschaving.
074 - Stale kunstwerk

Westerwatering, winkelcentrum, beeldend kunstenaar Bart Drolenga uit Sijbekarspel heeft het kunstwerk gemaakt wat op het plein aan de westkant bij het winkelcentrum staat. De hoogte van de twee verticale zeskantige elementen bedraagt 5,1/2 meter, de breedte is 45 centimeter. De ruimte tussen de elementen is 25 cm. Het roestvrijstalen beeld kost f. 45.000,00, naast Zaanstad betalen Ahold, Eurowoningen, Blauwhoed Vastgoed Ontwikkeling, ZZOP en de provincie aan het beeld mee.

 
  075 - Pixelpoort
Den Uilweg - Fietserstunneltje - Pixelpoort - Stichting gedachtegoederen  - 2009
076 - Buurtbanken

Notenlaan Buurtbanken aan de Notenlaan, de twee laatste zijn geplaatst in de Buurt Vissershop op 10 juli 2007 door wethouder Ronald Ootjers, deze is tevreden met het resultaat en zegt: "Deze speciaal vormgegeven banken zijn uniek en maken het zitten langs de Zaan extra bijzonder". Hij verwacht dat ze met plezier gebruikt zullen gaan worden. Kunstenaar: Studio Jurgen Bey Vissershop en plan de Conrad Zaandam , sociaal/vormgeving opdracht in 2005, financiers A.C.B.

 
  077 - "Ninhada"

Rosmolenstraat Beeld "Ninhada", 1992, staal en polyester, kunstenaar Wouter de Baat. Het beeld met bollen is de blikvanger in de Rosmolenbuurt, van Woningbouwvereniging Saenwonen, Rosmolenstraat 30 in Zaandam. Het staat voor het kantoor van de woningbouwvereniging, een instelling die zich bezig houdt met verhuren van woningen. Twee lantaarnpalen, schuin naar elkaar hangend, een zwarte tros bollen, groot en klein en een stalen dakje. De bollen aan de straatkant hangen een beetje door elkaar en die aan de kant van het kantoor keurig in rijtjes. Als de bollen nu mensen voorstellen weet men wat het beeld moet voorstellen. Het beeld heeft ook een bijnaam: de druiventros. Druiven op schilderijen of aan beelden zijn al sinds duizenden jaren het symbool van welvaart; een goede oogst.

078 - Keramisch tegeltableau
Martin Janssenpassage IJssel bij sporthal De Tref Verschillende scholen o.l.v. Domingos Martins, 1999, keramiek, twee muren langKeramiek is gebakken klei. Keramiek kun je kleuren met glazuur. Glazuur wordt op de klei gebakken en wordt glashard. Het verkleurt niet. En regen en wind hebben geen vat op het gladde oppervlak. En graffiti ook niet. Honderdtwintig kinderen hebben nagedacht en ontwerpen gemaakt voor de tunnel. De kunstenaar heeft er een keuze uit gemaakt; hij heeft geschoven en geknipt om er een bonte stoet droomdieren van te maken in heldere kleuren. De buurt is er blij mee. Zij had het plan geopperd om de donkere onheilspellende fietstunnel op te knappen. Toegepaste kunst met een prachtig resultaat.
 
  079 - Beeldentuin

Haaldersbroek Kalf Beelden in de privébeeldentuin in het buurtschap Haaldersbroek in het Kalf, gemaakt door Bram Vergouw. Bram Vergouw bezeten van beton, heeft er een hele serie betonnen beelden uitgestald. Sommige zijn van slappe beton gemaakt over een frame van kippengaas. Andere zijn gehakt uit hard beton, zoals een beeldhouwer werkt. Het verschil is duidelijk te zien. Allemaal zijn het mensbeelden, alleen, zonder hoofd, in paren of op een kluitje. En bij allemaal heeft de kunstenaar de lichaamsvormen flink aangedikt of is overdreven op zoek gegaan naar een mooie vorm, of een mooie compositie. Het grote beeld van twee mensen met een lang bovenlichaam doet denken aan primitieve beelden zoals je die bijvoorbeeld in de Stille Zuidzee aantreft.

080 - Scheepsonderdelen
Sarema -  Scheepsonderdelen - N.N.
 
  081 - Vleugels
Overkapping van het NS-station,Loes van der Horst (1919), 1983, synthetisch doek aan stalen kabels, 13 x 18 meter.In het station Zaandam, hoog boven de perrons, hangt het 'beeld' van Loes van der Horst. Grote vliegers lijken het, grijs met geel. Schilderijen in de lucht, speciaal voor dit station ontworpen. De kunstenaar gebruikt de dakconstructie als ophangsysteem voor haar zeilen van canvas. Zonder dit station bestaat dit kunstwerk dus uit een serie opgerolde lappen. De driehoekige zeilen doorbreken de eindeloze herhaling van de vakwerkconstructie van de overkapping.
  082 - Twee Pilaren 
Zuiderzee 200 - Zuiderzee College - Twee Pilaren: Kunstenaar R. Strijk,
1994 staal en beton,ca 5 meter.
 
  083 - Wijkjuweel
Walvisvaardersbuurt - tijdelijk - Wijkjuweel -Suzan Drummen - 2009
084 - Muurtekening
Walvisvaardersbuurt - Straat Davis - Muur tekening - N.N.
 
 
085 - Klein jochie

Plantsoen Bronsveen, Westerwatering . Het beeld wordt "boy" genoemd en is in 1988 geplaatst door Heddes Bouw als geschenk aan de net gebouwde woonwijk. Het is ca. 1 meter hoog, kunstenaar Karel Gomes, "een jongetje zit op een paal", een beetje dromerig met zijn kin op zijn knie, in zijn blootje, maar dat schijnt hem niet te deren want hij zit lekker op zijn gemak. Met zijn linkervoet houdt hij zich in evenwicht. Het beeld ziet er levensecht uit. Kijk maar eens hoe mooi de rug gedaan is met de scheve schouders. 

086 - Twee Zwanen

Kalf 179b

 
  087 - Christus Koning
Oostzijde 12 - Sint Bonifatius kerk - Christus Koning - Jan Verdonk - 1948
088 - Leeuw
Oostzijde 92b -Passage Antiek - Leeuw - N.N.
 
  089 - Tegels
Vissershop Tegels met een verhaal2006. Zeliggen verspreid in het Vissershop, zijn duidelijk zichtbaar engroter dan de normale stoeptegels. De apotheose van "SloophamerSchatkamer", het project van kunstenares Ida van der Lee, waarmeede bewoners afscheid namen van het oude Hop en hun herinneringeneen plaats kregen. De verhalen over het oude buurtje zijnvastgelegd op natuurstenen tegels van 60 x 60 cm en maken nu deeluit van het straatbeeld van het nieuwe Hop. De bewoners vanVissershop lopen dagelijks over de tegels en daardoor zullen deteksten slijten, net als de herinneringen. Ida van der Lee heeft ervrede mee. De 97 tegels zijn in de zomer van 2006 gemaakt engelegd. In december werd het gehele project afgesloten met een feestelijk moment. In 2000 werd Ida van der Leer door de gemeenteZaanstad gevraagd om de sloop en herbouw van Vissershop met eenkunstproject te begeleiden.
090 - "Mooi zo"
Herderinstraat - scholen -  "Mooi zo Goed zo"  Leerlingen - Ouders - Leerkrachten - 12-06-04
 
  091 - "Merklappen"

Rosmolenstraat Rosmolenbuurt, "Merklappen", 2004, kunstproject van beeldend kunstenaar Guda Koster voor de Rosmolenbuurt in opdracht van de gemeente Zaandam. Het project is gestart in mei 2004 en werd in het najaar 2004 uitgevoerd. Op 6 november 2004 was de onthulling van de vier borden met merklappen. Wethouder P.M.J. Kroesen onthulde de "Merklappen" met hulp van buurtbewoner Coos Gans. Coos en drie andere buurtbewoners vertellen hun verhaal bij "hun"merklap. De merklappen verbeelden de geschiedenis van de Rosmolenbuurt in de vorm van een merklap. De buurt wordt in delen gesloopt de komende 15 jaar (vanaf 2004) en dat is voor de bewoners een aangrijpende gebeurtenis. Merklappen worden van oudsher gebruikt om speciale gebeurtenissen in het menselijk leven vast te leggen. Het is niet een echt geborduurdemerklap maar een "digitale" dat wil zeggen dat hij uitgewerkt werd op de computer.  (bord nr 3 is inmiddels weg)

092 -"Ontplooiing"
H. Gerhardstraat - Beeldje "Ontplooiing,2004, steen, kunstenares Clasien Kramer. Aangeboden door debewoners van bejaardenhuis "Het Mennistenerf", doopsgezindzorgcentrum, H. Gerhardstraat 77, Zaandam, op 13 juni 2004.
 
  093 - Vooruit
Zuiddijk Scheepswerf "Vooruit". Jubileum1921-1981. Aangeboden door het personeel op 3 juli 1981, bij het60-jarig bestaan van de scheepswerf.
094 -  Vooruit

Zuiddijk Scheepswerf "Vooruit". Jubileum 1921-1996. Aangeboden door het personeel op 11 oktober 1996, bij het 75-jarig bestaan van de scheepswerf. Scheepswerf "Vooruit" BV, scheepswerf en voormalige Coöperatieve Vereniging. Scheepswerf te Zaandam (oorspronkelijk Koog aan de Zaan) aanvankelijk actief in de reparatie en bouw van dekschuiten, later uitgebreid met binnenvaartschepen, sleepboten, tankers, baggermaterieel, rijksvaartuigen, woonboten, visserijschepen, tjalken en klippers. De scheepswerf werd opgericht in juni 1921 als Coöperatieve Vereniging Scheepswerf Vooruit u.a. door een groep van ongeveer 20 mensen. Doelstelling was door gezamenlijk bedrijven stichten, samen lief en leed te delen en samen de winst delen. Op een terrein aan de Sluissloot te Koog aan de Zaan werd begonnen met de bouw van twee roeiboten. In 1936 werd het bedrijf verplaatst naar de Zuiddijk te Zaandam.

 
  095 - "Moerastuin

Darwinpark Kunstwerk "Moerastuin",kunstenaar Kees Bierman. Een merkwaardige tulbandvorm omsluit de centrale Poel in de moerastuin, die kikkers en salamanders moet trekken. De koepel is beplant met wilde wingerd, een vriendelijke maar hardnekkige klimplant, waarvan de bladeren vooral in de herfst prachtig vlammend kleuren. In de winter verliest de wingerd zijn bladeren en wordt de ijzerconstructie weer zichtbaar door het netwerk van ranken heen.

096 - Klankschaal
Een ieder heeft recht op leven,  vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon.  (deze tekst staat op de klankschaal)
Vrijdag 10 dec. 2010: de onthulling van de Klankschaal. Op de Pier bij de Wilhelminabrug naast het Zaantheater . In bijzijn van de kunstenaar de heer Jerome Symons en vele genodigden. o.a. Burgermeester Geke Faber en Mevrouw Agnes Jongerius: Vakbondsrechten in een internationale context. Om 15:00 uur werd de Klankschaal onthuld. Dit door de voorzitter van de Stichting mensenrechtenmonument de heer Ko Kroesen.De onthulling werd omlijst door een lied, dat voor deze gelegenheid is geschreven door Hans Kuyper (stadsdichter van Zaanstad) en op muziek gezet door Jurriaan Berger (stadscomponist van Zaanstad). Het werd gezongen door Rinette van den Bergh, begeleid door een ensemble onder leiding van Jurriaan Berger.  Dank zij de gemeente Zaanstad, SNS Reaalfonds, ir P.M. Duyvisfonds, een heel geslaagde kunstveiling, bijdragen van een groot aantal maatschappelijke instellingen, bedrijven en particulieren. Vanuit het bedrijfsleven en de gemeente zijn bovendien bijdragen in natura verstrekt (onder meer transport, hijswerk, verlichting). Docenten en leerlingen van TETRIX Bedrijfsopleidingen, ROC en GOFLEX ontwierpen en bouwden de draagconstructie. Tal van bedrijven hielpen met gratis folders en andere communicatiemiddelen en actiemateriaal.
 
  097 - Koning Christus
Heilige Maria Magdelena Kerk - Kalf 160 -  Koning Christus - N.N.
098 - Bram Vergouw

Kalf Beeld gemaakt door Bram Vergouw in plantsoen aan het Kalf. Plantsoen Kalf bij het Glop de beelden Verstrengelde mensen, Vier gelieven en Liggende vrouw. ca. 1973-1974, natuursteen gemaakt door Bram Vergouw (1913-1972). Bram Vergouw was van huis uit metselaar, maar begon steeds meer te beeldhouwen. Hij hakte en sleep in steen, het echte beeldhouwen, maar hij bouwde ook beelden op door eerst een frame van ijzeren staven te maken, met daar omheen steengaas aangesmeerd met slappe beton. Slappe beton kun je gebruiken om te gieten. Zo kun je beelden maken met behulp van een gietmal. Hard beton is net steen daar kun je in hakken. Dit beeld is gehakt, dat kun je zien aan de ribbeltjes, dat zijn sporen van de beitel. In de werken van Bram Vergouw staat de Zaanoever centraal. Zo zegt hij: "Ik ben met de Zaan begaan, de oevers zijn continue aan verandering onderhevig, eerst was er niets, toen de molen, daarna de fabrieken en nu appartementen.

 
  099 -Verstrengelde mensen, Vier gelieven, Liggende vrouw
Kalf bij het Glop. Bram Vergouw (1913 – 1972), 1974, natuursteen, verschillende formaten, ca. 1 meter.Bram Vergouw was van huis uit metselaar. Maar gaandeweg begon hij steeds meer te beeldhouwen. Hij hakte en sleep in steen, het echte beeldhouwen, maar hij bouwde ook beelden op door eerst een frame van ijzeren staven te maken, met daar omheen steengaas aangesmeerd met slappe beton. Zoals je met gipsverband werkt. Slappe beton kun je gebruiken om te gieten. Zo kun je beelden maken met behulp van een gietmal, net zoals bij brons. Hard beton is net steen; daar kun je in hakken.Deze beelden zijn gehakt. Dat kun je zien aan de ribbeltjes. Dat zijn sporen van de beitel.  Uit één blok heeft Bram een groep mensen gehouwen. Samen vormen ze een dicht blok. Hoeveel zijn het er eigenlijk? Alleen maar grote vormen, geen oren, neuzen of losse vingers. Eén stapeling van bolle vormen.
  100 - Zaanoverproject
In kader van hetZaanoeverproject. Ontwerp van kunstenaar Klaas de Boer, april 1992,het object is terug te vinden bij elke locatie die een veranderingheeft ondergaan. Het is een grootschalig vernieuwingsproject. Op 1juni 1989 gaf de gemeente Zaanstad hiervoor het startschot. Doelstelling: niet alleen fabrieken langs de Zaan, maar ook meerhuizen, kantoren en recreatieve voorzieningen. Inmiddels zijn erveel plekken toegankelijk voor publiek. Het Zaanoeverproject isbegonnen als een idee om de oevers van de Zaan een beter aanzien tegeven. Ze moeten er wat aardiger uitzien; want ze zijn op eenheleboel punten verloederd. Dan moet je kijken naar het wonen,werken en recreëren en kijken hoe je daar een verfraaiing aan kangeven, een verbetering. 6 april 1992 is in het bijzijn vanburgemeester H. Bruinsma-Kleijwegt, drie wethouders en enkeleraadsleden en ambtenaren het eerste "Zaanoeverproject-aandenken"onthuld. De vierdelige tegel van de Zaanse keramist K. de Boerstaat naast de Beatrixbrug. De komende jaren wordt bij elkopgeleverd onderdeel van het Zaanoeverproject een soortgelijkobject geplaatst. Volgens wethouder M. Horselenberg-Koomen(stadsontwikkeling) is het de bedoeling door middel van degekleurde tegel duidelijk te maken dat gebouwen zijn gemaakt of opgeknapt in het kader van het Zaanoeverproject.  Oostzijde 277 - Zuiddijk hoek Sont -Het Eiland - Sarema  - KVK Westzijde - Ruijterveer - Factorij - En de Mercenrif te Wormerland. 
 
 
101 - Streetart
Basisschool "Het Baken" P.A. van Meverstraat. Groep zeven koos voor dit project het onderwerp Streetart. Samen met graffiti kunstenaar Tim Rodermans werd hierdoor een muur "gepimpt".
102 - Claude Monet

Wandelroute van 25 zaanse schilderijen van Claude Monet. Deze tegeltjes vind u op de hoek Vincent van Goghweg - Westzijde, in de Parkstraat en bij het Zaantheater.

 
  103 - "Bzz bzz"

Zaterdag 5 november onthulde de wethouder Leny Vissers-Koopman van cultuur in de Schilders– Waddenbuurt het beeld Bzz bzz van Paul de Reus. Het is een beeld van een jong meisje dat luistert naar een bij in een glas. Het gezoem van de bij staat voor het menselijk geroezemoes in de buurt. De stadsdichter Bas Husslage las een mooi gedicht voor. Ook de Heer Martin Geuzenbroek van de afdeling Cultuur, Monumenten & Toerisme van de gemeente was aanwezig. Het opvallende en verfrissende beeld is tot stand gekomen in samenwerking met de bewoners van de de Schilders – Waddenbuurt.

104 - Het volk zei "nee"

Zaandam 28 november 2011: Wethouder Leny Vissers-Koopman van cultuur onthulde het bord met de afbeelding van een Schotse Hooglander in het Vijfhoekpark. Het bord is gemaakt wegens een bewonersactie tegen de bouw van een gevangenis in het Vijfhoekpark. Inmiddels is dit tien jaar geleden dat er 37.121 stemmen waren voor het behoud  van het  Vijfhoekpark. Het bord is  een idee van de gebroeders Visser. 
De kunstenares is Riet Deerenberg.

 
  105 - Beeld
Oostkade 26-32 - Op de gevel van het perceel, diverse beelden.
106 - Zonnewijzer

Schoolplein Vrije School Zaanstreek, Galjoenstraat 111-B. Bij de Vrije School Zaanstreek is het traditie dat de leerlingen van groep 8 de school een cadeau geven waar én de school wat aan heeft en waarmee ze in herinnering blijven. Deze keer is een flinke inspanning geleverd en dat heeft geleid tot een zonnewijzer van 1 meter doorsnede. De constructie (beton, stalen sokkel en 'naald') zijn door een paar vaders gemaakt, de keramische bekleding is het werk van de kinderen en een aantal ouders. De zonnewijzer werkt (als er zon is ...) en geeft de zonnetijd weer. Het is dan ook gemaakt door een collectief van leerlingen groep 8 en ouders, jaargang 2011-2012.

 
  107 - De hand
Jachtenlaan 1 - Een kunstwerk wat een hand afbeeld. De kunstenaar is Joost van den Toorn.
Geboren 27 juni 1954 te Amsterdam.
Het is geplaatst in 2012.
Joost heeft heel veel kunstwerken gemaakt, zie zijn website:   www.joostvandentoorn.nl
 
108 - Kunstwerk
Oostzijde 40 - Kunstwerk in de zijgevel , in de steeg van het perceel.
 
  109 - Kunstwerk

Heijermansstraat 143a - Achterzijde is de voormalige kleuterschool aan de Rosmolenstraat.

110 - Wensvijver
Inverdan - Vóór de vergaderzalen van het Inntel Hotel stroomt de wensvijver.
Het water van de Bron van Verdraagzaamheid. Dit kunstwerk, gemaakt in 2012 door kunstenares Baukje Trenning, bestaat in de definitieve situatie uit een waterbron, de watercascade en de waterval. Op de bodem van de waterbakken heeft de kunstenaar 'munten' bevestigd.
Ze verwijzen naar de munten die mensen in een fontein werpen om een wens te mogen doen.
 
111 - Tegel Mozaïk
Wachterstraat - Weerpad
Het Kerkenpad dat vroeger liep
tussen Zaandam-Oost en Oostzaan. Vanaf de Zuidervaart via de Wachterstraat naar de Grote Kerk te Oostzaan.
Met vijftien Mozaiëk tegels is dit door een deel van de leeringen van de Zaandamse scholen in 2014 als een geschiedenis project ontworpen.
Dit met onderleiding van de kunstenaressen Anke en Ineke Breur.  Zie ook Oostzaan - 011
112 - Tegels
Westzijde 254a 
  113 - Molensteen

De Lastdrager

114 - Potplant
Ankersmitplein - "Potplant" van  Huub Kortekaas 1983.
Het kunstwerk is een geschenk van Albert Heijn.
Het is toen onthuld door de toenmalige burgemeester Arie Lems van Zaanstad.
Wegens het Inverdan is het in 2011 verwijderd van het Ankersmidplein.
Op 4 april 2016 is het kunstwerk is weer teruggeplaatst op het Ankersmitplein bij de Primark.
 
  115 - De Morgenrit
Gedempte  Gracht -  Het beeldje "De Morgenrit" gemaakt doorEric Claus in 1970.  
Is in oktober 2011 verwijderd wegens herinrichting van de Gedempte Gracht.
Op 4 april 2016 is het kunstwerk is weer teruggeplaatst op de Gedempte Gracht voor C & A

116
- De Eilander
  
Het Eiland, op de kop van het eiland bij de straat Kimito. Het kunstwerk is zes meter hoog.
Rob Sweere is de kunstenaar. Het kunstwerk heeft € 50.000,00 gekost. Veel bezwaar was er tegen dit
kunstwerk door een deel van de eilandbewoners. Februari 2016 is het bezwaar
ongegrond verklaard.
In Oktober is het kunstwerk onthuld door de wijkwethouder Jeroen Olthof.


 

117 - Tussen de rails

Zaandam  het kunstwerk "Tussen de rails"  stond vanaf 1984  voor het station Zaandam. Het is 30.000 kilo zwaar, 8 meter hoog en 2,8 meter breed. In 2004 is het wegens de herinrichting van het Station en het centrum van Zaandam opgeslagen geweest op de werf van de gemeente Zaanstad. De kunstenaar was Hans Koetsier werd in 1930 in Utrecht geboren, hij overleed in 1991 in Amsterdam. Op 12 april 2019 is het opnieuw geplaatst bij het Business Center "BedrijvigeBij" aan de Provincialeweg  t.h.v. van de Hoornselijn. Het kunstwerk is gerestaureerd. De officiële onthulling was op 27 mei 2019. De Kunstekunstenares Marthe Röling, voormalige partner van de kunstenaar Hans Koetsier  was  "zielsblij" en "dolgelukkig" met de herplaatsing  van het kunstwerk

Aanwezig waren o.a. Wethouder Sanna Munnikendam  en Stadsdichter Ellis van Atten.

Bent u het spoor bijster?    Geen idee waar de Koetsier u wilde brengen?

DAT IS KUNST EN POËZIE TUSSEN DE RAILS.

De muzikale ondersteuning was in handen van Arjan van Elst.


<<< Klik links op de afbeelding voor foto's
         
         Klik rechts op de afbeelding voor het filmpje van De Orkaan van de herplaatsing >>>


    

Zie de film van RTV Zaanstreek van de onthulling, 27 mei 2019.


<<<< Klik rechts op de afbeelding.


             

                                                                 
Zie alle kunstwerken van Zaandam II: klik hier

 

 
HomeInfoWie weet het?BeschrijvingBeeld kunstwerkenOorlogsmonumentenBouw kunstwerkenLinksSitemap