Home
Info
Wie weet het?
Beschrijving
Beeld kunstwerken
Oorlogsmonumenten
Bouw kunstwerken
Links
Sitemap
ZAANSEKUNSTWERKEN
Zaanstreek
Wormerveer
01 - Jonge olifanten
Park Noorderveld Noordsterweg:Jean Baptist de Winter, 1981, brons, ca. 1.5 meter. Als je er niet op bedacht bent en het is een beetje schemerig dan sta je raar te kijken als er in het park opeens de silhouetten van twee baby -olifantjes opduiken. Olifanten in een Nederlands park. Dat werkt vervreemdend. Stilstaand, kont aan kont, in gedachten verzonken. Even groot maar toch verschillend. En van brons, zwartgroen gepatineerd.  De kunstenaar ziet olifanten als symbool van uitstervende diersoorten. Erg vrolijk zijn zijn beesten ook niet. Ze staan en wachten op wat komen gaat.Voor een bronzen beeld moet je eerst met de hand van zachte klei of boetseerwas een 'model' maken. Daarvan kun je dan een afgietsel in brons laten maken.Brons roest niet en is erg taai. Bronzen beelden kunnen goed tegen regen, wind, zon, uitlaatgassen, vuil en stof.
 
 
02 - Keteltje

Marktplein : Axel (1949) en Helena (1940) van der Kraan, 1999, brons en staal, ca. 3.5 meter.  Keteltje' is de hoofdpersoon uit een kinderboekenserie. Geschreven door Cor Bruijn die in Wormerveer geboren is. Eigenlijk is dit beeld dus een eerbetoon voor een beroemde plaatsgenoot, een monument. Maar niet van hemzelf, maar van iets waarmee hij beroemd geworden is. Een illustratie uit één van zijn boeken: Keteltje ligt in de boot van zijn vader naar de hemel te kijken. Hoog op een voetstuk, zodat iedereen hem kan zien. En om ons het idee te geven dat we onder water lopen met die boot zo hoog boven ons.

 
03 - De uitdaging
Plantsoen School de Pionier Kerkstraat 52:Bram Vergouw (1913 – 1972), 1969, beton, ca. 1.5 meter. Bram Vergouw was van huis uit metselaar. Maar gaandeweg begon hij steeds meer te beeldhouwen. Hij hakte en sleep in steen, het echte beeldhouwen, maar hij bouwde ook beelden op door eerst een frame van ijzeren staven te maken, met daar omheen steengaas aangesmeerd met slappe beton. Zoals je met gipsverband werkt.  Je kunt het verschil zien tussen een gehakt en een 'met beton geboetseerd' beeld.Dit mannetje staat er parmantig bij. Uitdagend, het ene been naar voren, handen in de zij, hoofd naar achteren. Alsof hij zeggen wil: "Kom maar op".
 
  04 - Kruiskoppeling
Dubbele buurt -  Kruiskoppeling - N.N.
05 - De Adelaar
Zuideinde - De Adelaar op Zeepziederij/Zeepfabriek De Adelaar van firma Jan Dekker. Op het dak van de oude zeepziederij De Adelaar in Wormerveer staat een adelaar. Het gevaarte is van beton, weegt zo'n tien ton, heeft een spanwijdte van acht meter en staat er al een eeuw. De adelaar was niet alleen een beeldmerk van de zeepfabriek, ook voor de schippers die over de Zaan voeren was het een markant baken. Als rijksmonument geniet het beeld tegenwoordig wereldwijde bekendheid. De adelaar is gerestaureerd door de heer Johan van der Meer (Van der Meer Dienstengroep te Purmerend), kunstenaar en specialist in gevelrenovatie en -reiniging. Voor hem was het een uitdaging de adelaar eens goed onder handen te nemen. "De vogel was compleet vergaan", volgens Van der Meer. De vogel is eerst gestraald en gespoeld daarna zijn de slechte gedeelten weggehakt. De monumentencommissie keek met argusogen mee. Het sculptuurwerk was een hele klus, elk veertje moest er weer aangezet worden. Willem Alexander Dekker, één van de firmanten van de voormalige fabriek heeft het beeld gemaakt in een loods aan de Zaanweg, volgens de dochter van de heer Dekker.
 
  06 - Japanese warrior

Het Behouden Hof, Sluispad (ingang naast nr. 34): Adine Engelman (1937), 1977, brons en steen, ca. 1 meter.  Japanse Krijger' heet dit beeld. Een bronzen figuur uit gescheurde platen opgebouwd. Hij ziet er verfomfaaid uit, maar hij staat nog fier overeind. De groene huid geeft het beeld een verweerd uiterlijk, passend bij de gevouwen, gescheurde en aan elkaar geplakte platen. Moet jij denken aan kracht als je dit ziet, of meer aan een wankel evenwicht? Dunne pootjes en een gehavend lijf. Het beeld is al op veel plaatsen tentoongesteld voordat het hier terechtkwam.

07 - Totempalen
Cor Bruinweg  - Appartementencomplex  "De Schrijvershof " met de totempalen voor de ingang. De palen stonden voorheen bij de Nicolaasschool deze werd gesloopt in 2007. Er stonden twee betonnen palen voor de ingang van het schoolplein met een voorstelling van de heilige Nicolaas. De palen zijn gemaakt door kunstenaar ArieTeeuwisse. Na de sloop van de school werd de heer Johan van de Meer benaderd om een restauratieklus te doen om de palen een tweede leven te geven.
 
  08 - Vondel
Bilderdijkstraat -Joost van den Vondel - Peter Meijn
zie: www.petermeijn.com
09 - Muurschildering
Kerkstaat / Noorderstraat - Muurschildering - Kinderen van de basisschool "De Pionier"
 
  10 - Vrouwe Justitia
Zaanweg t.o. de Stationstraat - Vrouwe Justitia ( Monument / Kunstwerk) - Geurt Brinkgreve
11 - Beeld
Dubbele buurt 10 - aan de zijkantvan het gebouw -  Beeld -N.N.
 
  12 - Muurschildering "Gnoom"
Zaanweg - Muurschildering "Gnoom",kunstenaar Peter Meijn, op elektriciteitshuisje Continuon aan deZaanweg te Wormerveer. Een "Gnoom" = een aardgeest, berggeest,kabouter, kobold, fabelachtigwezen. In de periode 30 juni t/m 3juli 2005 hebben De Zaanse Cultuurmarkt, Fluxus, jeugdensembleRajakymoes en Graffiti Art Projects een interessante enspraakmakend project gerealiseerd. Het bovenstaandesamenwerkingsverband is gekomen tot een nieuwe moderne versie vande "schilderijen van een tentoonstelling" van Modest Moussorgsky.Graffiti Projects heeft het beeldende element voor haar rekeninggenomen. De opdracht voor Graffiti Art Projects was om de 10schilderijen, waarvan in de voorstelling "schilderijen van eententoonstelling" sprake is, vorm te geven. Graffiti Art Projectsheeft 11 muren door geheel Zaanstad gevonden voor dit project.Hierop hebben 8 Zaanse graffitikunstenaars de schilderijen op hungeheel eigen wijze afgebeeld. De 11 schilderijen vormden eenfietstocht door de gehele Zaanstreek.
13 - Gods verbond met Noach

Park - Wormerveer - Ingang Wandelweg: Een monument uit de inmiddels gesloopte school de Rietvelden, voorstellend de ark van Noach. Gods verbond met Noach. Voortaan zullen, zolang de aarde bestaat, zaaiing en oogst, koude en hitte, zomer en winter, dag en nacht, niet ophouden. Genesis hoofdstuk 8 vers 22.

 
  14 - De Eik
Wandelweg 170 - Deze dertig jarige Eik is bewerkt door Hans Nijmeijer.  
Een adelaar, uil en een slang zijn hier uitgesneden. 

 

15 - Schaakbord

Op het Markplein een schaakbord
 
  16 - Beeldje
Westknollendam - Beeldje -N.N.
17 - Twee Borstbeelden
Schouwstraat 10 -  Twee Borstbeelden - N.N.
 
  18 - Titel onbekend (jochie)
Schoolplein Theo Thijssen, Pieter Kuiperlaan 3 West-Knollendam: Beeldhoudster Loeki Metz. (1918 - 2004), opleveringsdatum onbekend, brons, ca. 1 meter. Midden op het plein staat dit jochie, een beetje verlegen met zijn rechterbeen in zijn rechterhand. Opgebouwd uit stukjes klei of was, die je nog duidelijk kunt zien. En daarna afgegoten in brons. De houding is zo goed getroffen dat de kunstenaar waarschijnlijk wel iemand als model gehad heeft.Hij is in zijn blootje. Dat vind je misschien wel raar, maar héél veel beelden van mensen zijn naakt. Niet omdat kunstenaars dat nou zo leuk vinden om naar te kijken, maar omdat je een naakt lichaam veel beter in een mooie houding kunt weergeven. En aan een naakt beeld kun je niet zien of iemand arm of rijk is, of in welke tijd hij leefde. Met andere woorden: in een naakt beeld kun je beter gevoelens uitbeelden; trots, verlegenheid, angst, verslagenheid.
19 - Wegvliegende eenden

Muur school Theo Thijssen Pieter Kuiperlaan 3 West-Knollendam: J. de Waal/Van Vuure, 1978, geschilderd staal, ca. 3 meter. Een lijntekening tegen de muur, uitgevoerd in staal. Drie rietstengels en twee opvliegende eenden. Een dagelijks tafereel voor iedereen in dit stukje veenland. Héél anders dan olifanten in het park. Of kangoeroes tegen een flatmuur! De figuren zijn alleen met buitenlijnen aangegeven. Tekenen met zoiets hards als staal zorgt ervoor dat de tekening héél strak wordt. Pietepeuterige stipjes, veertjes en streepjes kun je er niet mee maken. Dat maakt de tekening meestal wel krachtiger. Maar je kunt nooit mooie aarzelende lijntjes zetten!

 
                                                       
Zie alle kunstwerken van Wormerveer: klik hier


 

 
HomeInfoWie weet het?BeschrijvingBeeld kunstwerkenOorlogsmonumentenBouw kunstwerkenLinksSitemap