Home
Info
Wie weet het?
Beschrijving
Beeld kunstwerken
Oorlogsmonumenten
Bouw kunstwerken
Links
Sitemap
ZAANSEKUNSTWERKEN
Zaanstreek
Westzaan
01 - Beeld
Lambert Meliszstraat -  Mensen onderweg - Gerard van der Leeden - 1971
 
  02 - Monument voor Willem Jansen

Kerkbuurt Bij Weelbrug Westzaan: Slavomir Miletic (1930), 1963, steen en brons, ca. 1.5 meter. Een monument zoals je ze kent. Een portret van Willem Jansen in brons gegoten. Herkenbaar en krachtig weergegeven. Een stoere blik, stevige kin met baard, duidelijke jukbenen en dikke wenkbrauwen. Willem Jansen is niet afgebeeld als twijfelaar! Zijn kop staat op een voetstuk van natuursteen, een grote kei die onbewerkt is. Het lijkt wel een lichaam. Het beeld is gemaakt van brons. Eerst moet je met de hand van zachte klei of boetseerwas een 'model' maken. Daarvan kun je dan een afgietsel in brons laten maken. Brons roest niet en is erg taai. Bronzen beelden kunnen goed tegen regen, wind, zon, uitlaatgassen, vuil en stof.

   

03 - Monument voor Chris Jansen 

Kerkbuurt Bij Weelbrug Westzaan: . Een monument; een portret van Chris Jansen in brons gegoten.  1918 - 1961

 
  04 - "De Kroosduiker"

Sculptuur - Beeld de Kikker - "De Kroosduiker", is ook de bijnaam van de Westzaners. Het staat aan de sloot bij de Burgmeester Ferfstraat. De Kunstenaar is Nico Betjes uit Beverwijk. Het beeld was een geschenk van aannemer J. de Nijs aan  gemeente Westzaan ter  gelegenheid van de oplevering  van de  woningen plan Westzaan - Oost op 21 december 1973.

 

 
05 - Lambert Melisz

Lambert Meliszstraat Beeldje Lambert Melisz vluchtte schaatsend december 1574, met zijn moeder in de draag-slee (Berrie), voor de Spaanse troepen die in de Tachtigjarige oorlog oprukten vanuit Assendelft en Westzaan aanvielen. Hij trok haar voort over het ijs, de Spanjaarden die hem onderschepten waren onder de indruk van zijn moederliefde, dat zij aan beiden doorgang verleenden. Uiteindelijk bereikten zoon en moeder Hoorn, zo zegt het verhaal. Het wordt niet betwijfeld dat een Westzaner deze tocht met zijn moeder volbracht, maar wel dat hij Lambert Melisz heette. In oude bronnen werd de Westzaner "Herder" genoemd. Later zou een inwoner van Hoorn die Lambert Melisz heette zich Herders heldendaad hebben toegeëigend. Hij claimde de held te zijn geweest en werd geloofd. Ter nagedachtenis liet hij in de Westerpoort van Hoorn een gedenksteen metselen met zijn naam en onder meer de regel: "Soo blijft een Edel Kind syn ouders trouw in Noot". (Uit blad "Zaanbreed", januari 2009) In Westzaan zijn een ijsclub, een straat en een bejaardenhuis vernoemd naar "Lambert Melisz". In het Westfries Museum in Hoorn bevinden zich enkele schilderijen van Lambert Melisz . Het beeldje is eigendom van OBM verzekeringen - het is geplaatst ca 2002 en de kunstenaar is Ria Hotting.

 
  06 - Kikkerbeest
Voorbij Middel 102 - Het Kikkerbeest  (Kroosduiker) is opgebouwd  uit losse balken, deze is door een Finsekunstenaar vervaardigd. Het kunstwerk is cadeau  gedaan aan de firma Rote nu Pont - Meyer. Het is door een actie in bruikleen gegeven aan de Westzaanse Gemeenschap. De bedoeling is dat het kunstwerk weer wordt terug geplaatst naar de omgeving  van de nieuwbouw waar voorheen Rote was gevestigt. Het zou ook een goed idee kunnen zijn om de kikker midden op de rotondebij de Wetzanerweg te plaatsen.
    07 - Godin
J.J.Allansstraat  - In de tuin bij de Weelbrug - Godin van het Landschap - N.N.
 
  08 - Beeldje

Middel 58  - Beeldje - N.N.

   09 - Beeldje
Middel 85  - Beeldje - N.N.
 
 

10 - Schaatsbanken

De Burger IJsclub Lambert Melisz heeft  wegens het 100 jarig bestaan schaatsbanken laten maken. De schaatsenbanken zijn gemaakt door Bouke Koopman van Aannemersbedrijf Koningsstijl. Dit samen met de vrijwilligers van de Burger IJsclub Lambert Melisz die de twee schaatsbanken plaatsten. De twee Lariks balken die gebruikt zijn voor de schaatsbanken, zijn gezaagd bij Houtzaagmolen
"Het Jonge Schaap" op de Zaanse Schans.
De schaatsbanken zijn op schaal nagemaakt vanaf een Friese doorloper uit het schaatsmuseum Lambert Melisz. Het schaatsmuseum is geopend op elke laatste zaterdag van de maand van 13:00 tot 17:00 uur, Zuideinde 156a, entree is gratis.
Eén van de banken staat in
de Kerkbuurt voor ’t Regt Huys en de ander bij de Burger IJsclub Lambert Melisz, Zuideinde 160. 

                                                              
Zie alle kunstwerken van Westzaan: klik hier

 

 
HomeInfoWie weet het?BeschrijvingBeeld kunstwerkenOorlogsmonumentenBouw kunstwerkenLinksSitemap