Home
Info
Wie weet het?
Beschrijving
Beeld kunstwerken
Oorlogsmonumenten
Bouw kunstwerken
Links
Sitemap
ZAANSEKUNSTWERKEN
Zaanstreek
Oostzaan
01 -Wapen Gemeente Oostzaan
Dr. Keijzerstraat:Dirk Reinners (1914 –1975) smid: Jan Rep, 1954, staal, ca. 3 meter.Eigenlijk is een gemeentewapen geen echt beeld. Er staat namelijk van tevoren al vast hoe alles er uit moet komen te zien. Je kunt als kunstenaar niet zomaar gaan maken wat je zelf mooi vindt; dat herkent niemand ! En herkenning is juist de bedoeling. Een gemeentewapen stamt af van een plat wapenschild, zoals mensen van adel dat nog steeds hebben. Ooit was het een herkenningsteken op het slagveld. Dan wist je waar je veilig was als je tijdens het vechten een beetje uit de koers raakte. Aan het gemeentehuis Kerkbuurt 14 hangt het gemeentewapen. Kijk daar maar eens even als je halverwege de route bent ingestapt.Maar hier staat toch wel even wat anders. Als je van de Kerkbuurt komt lijkt het beeld gewoon plat. Pas als je dichterbij komt zie je de S -bocht in de blauwe 'golven'.  De schuine stand maakt het beeld speels. Het is als het ware een tekening in de ruimte; je kijkt er dwars doorheen naar een fraaie achtergrond van groen en water.Het is gemaakt door de smid Jan Rep naar een ontwerp van Dirk Reinners, de gemeentearchitect. Techniek in schoonheid.
 
  02 -Torso
Plantsoen Zorgcentrum De Lishof Lisweg 253:Jan Timmer (1935), 1995, brons, ca. 1 meter.Als je dit beeld ziet moet je waarschijnlijk meteen denken aan een lichaam zonder armen, benen en hoofd, een tors. Zo heet het ook. Toch staat de beeldhouwer, Jan Timmer, bekend als iemand die abstracte beelden maakt. Hij stoeit met bollingen, holtes, vouwen, hoeken en kuilen, net zolang tot het resultaat hem bevalt. Van alle kanten wel te verstaan, want dat is nu juist wat een beeld interessanter maakt dan een platte tekening.  Deze torso ziet er glad en gestroomlijnd uit, met holle, bolle en puntige vormen in een mooie stapeling.
 
03 - Bogen
Zuiderlaak, brug ingang het Twiske :Kunstenaar onbekend, opleveringsdatum onbekend, staal, ca. 8 meter.Ook dít is een beeld. Al lijkt het niet op een bronzen standbeeld of iets van marmer. Twee rechte stalen staken steken schuin omhoog uit de grond, een stukje van elkaar. Ze hangen naar elkaar en vormen van een afstandje gezien een driehoekige poort. Als je dichterbij komt zie je dat er zeker vijftig meter tussen zit! Een beeld als herkenningsteken, om een grens aan te geven. Tussen de bebouwing van het dorp en de natuur in het Twiske. Zulke kunstwerken zie je vaker. Gemaakt van geschilderd staal, zonder details, bedoeld om van een afstand te zien en om langs te rijden. Tegenwoordig laten veel kunstenaars die met staal werken hun beelden maken door een lasser. Zelf maken ze het ontwerp, een maquette en werktekeningen. Dat heeft voor- en nadelen.
 
  04 - Pauw
Zuideinde hoek Wering:Willem F. Cerneus (1932), 1988, afvalijzer, ca. 3 meter. Hoog op zijn voetstuk van baksteen en stalen buis staat deze pauw, opgebouwd uit allerlei afgedankte scheepsonderdelen en stukken gereedschap. We noemen dit een assemblage, een beeld dat is samengesteld uit kant en klare voorwerpen en onderdelen die ooit een heel andere functie hadden dan hier in het beeld. De vogel staat parmantig, maar dat doet een pauw nu eenmaal.
05 - Weeskinderen

Beeldjes aan woonhuis naast voormalig Weeshuis (1695): Maker onbekend, ca. 1774, steen, beschilderd, ca. 0.5 meter. Gevelstenen worden tegenwoordig nog maar héél zelden toegepast. Het maakte een huis bijzonder en herkenbaar. Nu hebben alleen restaurants nog wel eens zo'n mooie naam en een uithangbord of gevelsteen. Denk maar eens aan "De Bokkendoorns" of "De Gouden Karper". Een gevelsteen kon natuurlijk niet abstract zijn; dan snapte geen hond er iets van. Deze jongen en dit meisje zijn dan ook duidelijk te herkennen. Ze hebben hun beste kleren aan. Ze trekken de wijde wereld in, pet in de hand en koffertje met hun spullen onder hun arm.

 
 
06 - Beeld
Zuideinde 36 -  Beeld - N.N.
07 - Stoel met vogel (gedenkmonument)

Ds. Nanne Zwiepsingel: Roel Bendijk Ammerstol, 1978, brons, staal en beton, ca. 1 meter. Tegen een rustige achtergrond van groen en water staat dit monument om de Tweede Wereldoorlog te herdenken. In de luwte van een halfronde betonnen muur staat een stoel op een sokkel, met een dode geketende vogel op de zitting. De tekst op het beton is duidelijk: "Waar recht tot onrecht wordt, wordt verzet tot plicht". Het beeld is gemakkelijk te lezen. Als een vogel staat voor vrijheid, snap je wat er met een - dode - vogel aan een ketting bedoeld wordt. De stoel staat voor het alledaagse; het is een keukenstoel - sober en eenvoudig - die iedereen in huis zou kunnen hebben. Met andere woorden: het kan iedereen gebeuren. De spijlen van de rugleuning verbeelden tralies. De kunstenaar heeft het beeld gemaakt na de dood van Steve Biko, een Zuid-Afrikaanse man die stierf tijdens de apartheid. Geweld en onderdrukking zijn van alle tijden...

 
  08 - Beeld
Park achter Dr. De Boerstraat ingang bij de Dr. Snijderstraat, nabij de brug aan de Twiskeweg:Kunstenaar onbekend, opleveringsdatum onbekend, beton, ca. 3 meter.In beton kun je hakken als het hard is, net als in marmer of graniet. Maar veel kunstenaars die in beton werken gieten hun beeld. Dat gaat hetzelfde als bij een bronzen beeld: je kunt alleen maar gieten in een mal.Dit beeld is ook gegoten. Het ziet er raadselachtig uit. Een dikker stuk dat aan een stemvork doet denken wordt doorsneden door een dunnere ovale plaat die eruit ziet als een Zwitserse kaas.  Het staat prachtig tegen een achtergrond van groen en water. Grijswit tegen groen. Een door mensen gemaakte vorm tegen de warrige natuur.
09 - Jacob Cornelisz van Oostsanen
15 Oktober 2010: een bijzonder monument onthuld in de Kerkbuurt bij de Grote Kerk  te   Oostzaan. Het monument is een herinnering aan Jacob Colnelisz. van Oostsanan, een kunstschilder uit Oostzaan (1470-1533), die het allereerste Amsterdamse schildersatelier oprichtte. Hij was een aanzienlijk meester en verwierf zich een grote naam in binnen en buitenland. Het kunstwerk is ontworpen door Eva Stache en gemaakt door de firma Meyn Processing Technology bv. uit Oostzaan.
 
10 - Hannie Schaft
Het Hannie Schaft Plaquette bevind zich aan het Hannie Schaftplein. Het Plaqette is gemaakt door Truus Menger in 1989.J.J. Schaft (16-09-1920 / 17-04-1945)Bekende Nederlandse verzetstrijdster. Aan het einde van de oorlog werd ze door Duitse bezetters opgepakt en kort daarna vermoord. Haar bijnaam was 'het meisje met het rode haar'.Voorheen hing het aan het oude gemeentehuis. Na de nieuwbouw is het geplaatst op het muurtje voor aan het plein.
11 - Tegel Mozaïk 

Grote Kerk - Kerkstaat 4

Het Kerkenpad dat vroeger liep
tussen Zaandam-Oost en Oostzaan. Vanaf de Zuidervaart via de Wachterstraat naar de Grote Kerk te Oostzaan.
Met vijftien Mozaiëk tegels is dit door een deel van de leeringen van de Zaandamse scholen in 2014 als een geschiedenis project ontworpen.  Dit met onderleiding van de kunstenaressen Anke en Ineke Breur.  Zie ook zaandam II - 112
                                                                  
Zie alle kunstwerken van Oostzaan: klik hier

 
HomeInfoWie weet het?BeschrijvingBeeld kunstwerkenOorlogsmonumentenBouw kunstwerkenLinksSitemap