Home
Info
Wie weet het?
Beschrijving
Beeld kunstwerken
Oorlogsmonumenten
Bouw kunstwerken
Links
Sitemap
ZAANSEKUNSTWERKEN
Zaanstreek
Koog a/d Zaan
01 - Dansend paartje
Plein Winkelcentrum Westerkoog:Paulus Reinhard, 1978, brons, ca. 1.75 meter.Dansend Paartje' heeft Paulus Reinhard dit beeld genoemd. Het is anders een stijf dansje met de vier benen of poten strak naast elkaar. Een paartje is het wel. De lange nekken draaien om elkaar en de koppen zitten zelfs tegen elkaar aan. Zijn het baltsende vogels met hun veren uitgespreid om mooier te lijken? Raak. Dit beeld verwijst naar de tijd voordat het winkelcentrum gebouwd was. Toen was het weiland, moeras, riet en water; een paradijs voor vogels.  Het is een eenvoudig beeld maar uitgekiend van vorm. Moet je eens kijken hoe het licht valt op de 'veren'. Dat verschil tussen licht en schaduw. Het draaien van de hoekige vormen. Verliefde robotvogels. Het gaat er sommige kunstenaars om een mooi beeld te maken dat niet persé ergens op hoeft te lijken. Een mooie stapeling, een mooi ritme, een mooie compositie vinden ze belangrijker. Dat geeft ze natuurlijk wat meer vrijheid, maar betekent niet dat ze maar kunnen aanrommelen.
 
  02 - Bankje
Molenwerf  - winkelcentrum - Betonnenbankje - N.N.
03 - Pourquoi
Hoek Breestraat / Verzetstraat:Slavomir Miletic (1930), 1964, beton, ca. 3 meter.In de Zaanstreek vind je vrij veel beelden van beton. Een betonnen beeld kun je op een paar manieren maken. Je kunt het gieten in een mal, zoals de beelden van Hannie en Leo Poelmeijer. Je kunt erin hakken als het hard is, zoals in marmer. Maar je kunt het ook verwerken als gipsverband. Ook als je geen Frans spreekt begrijp je wel wat de titel betekent: 'Waarom'? De man heft vertwijfeld zijn handen ten hemel, hulpeloos in zijn naaktheid. Ondanks zijn krachtig voorkomen! Een groot hoofd, een hoekige kaaklijn, vastberaden blik, stevige armen, grote handen en voeten. Stoer. Krachtig. Een reus. Kenmerkend voor de beeldhouwer Miletic, die ook 'De Houtwerker' heeft gemaakt. Een eerbetoon aan de gewone man. Standbeelden van hoge heren zijn er immers al genoeg, dacht hij. Dit beeld heeft hij later gemaakt. Misschien wel omdat het met 'De Houtwerker' helemaal mis ging.
 
  04 - Zonder titel (zitelementen)
Verzorgingshuis aan de Hoogstraat "Parkzicht". Hannie Poelmeijer (1936) en Leo Poelmeijer (1934), 1999, kunstmortel en polyester, ca. 0.5 meter.Hannie Poelmeijer is keramiste; zij werkt met klei. Leo is vooral bekend om zijn stevige schilderijen van landschappen. Samen hebben ze een serie betonnen elementen gemaakt voor het zorgcentrum. Een strak vierkant blok met een golf er doorheen. De golf als een plakje met één ruwe kant. Het blok stelt het gebouw voor. De golf stelt de Zaan voor. Rond tegen vierkant; ruw tegen glad; kleur tegen witgrijs. Kunst om op te zitten. Gegoten in beton. In een mal. Lichtgrijs met een kleurtje. Ze liggen verspreid langs het pad dat dwars door het gebouw heen loopt. Als gestrooid snoepgoed.
05 - Vrouw met stola

Koogerpark - Pieter d'Hont (1917- 1997), 1979, brons, ca. 1.5 meter. Parmantig staat ze daar in het groen, de deftige dame met stola. Een stola is een soort sjaal die zo groot is dat je hem ook als omslagdoek kunt gebruiken. Alleen rijke mensen droegen een stola; die hoefden immers niet te werken. Ze kijkt streng, haar hoofd geheven en wijst op haar tasje. Ze ziet eruit gewend te zijn om gehoorzaamd te worden. Ze lijkt wel levensecht, maar als je beter kijkt is ze dat niet. Haar hoofd is héél klein, haar schoudertjes wel erg smal. De huid van het beeld, de buitenkant, is in het gezicht wat gladder en in de rok wat gebobbeld. Het is het resultaat van stukjes boetseerwas opplakken en een beetje plat slaan. Je weet, een geboetseerd beeld draagt de sporen van de maker. De afwerking van een bronzen beeld, het patineren, kan in verschillende kleuren. Hier is voor groenig gekozen.

 
  06 - Veulen

Koogerpark - Louis Paul (1947), ca.1975, brons, ca. 0.5 meter. Louis Paul heeft meer bronzen beelden in de Zaanstreek staan. Meestal mens- en diervormen. Dit ranke veulentje staat hoog op een zeskantig voetstuk. Hij rekt zich uit, benen gestrekt, hoofd en nek naar boven. Een wapperende staart en huppelende achterbenen. Zijn lijf gedraaid. Dit beestje staat op het punt van zijn sokkel te springen! Het beeld is gemaakt van brons. Eerst moet je met de hand van zachte klei of boetseerwas een 'model' maken. Daarvan kun je dan een afgietsel in brons laten maken. Brons roest niet en is erg taai. Bronzen beelden kunnen goed tegen regen, wind, zon, uitlaatgassen, vuil en stof. Hier is de afwerkinglaag, het patina, zwartbruin.

07 - Tulpenboom
Hoogstraat / Kogersluisstraat - Tulpenboom  -N.N. - 07-12-84
 
  08 - Beeld
Wezelstraat / Zwembad - Zaangolf -Beeld - N.N.
09 - Verzetsmonument

Koogerpark aan de kant van de Hoogstraat: R. Theunissen, 1947, steen, ca. 2 meter. Een monument richt je op om mensen ergens aan te herinneren. Aan een belangrijk iemand bijvoorbeeld of aan een dappere daad. Dit kunstwerk tegen deze bakstenen muur is gemaakt om de dood van elf mensen uit het verzet in de Tweede Wereldoorlog te gedenken. Hun namen staan ernaast. Je ziet ze niet afgebeeld; alleen hun benen steken onder de vlag uit. Daarmee wil de kunstenaar uitdrukken dat de strijders niet voor hun eigen hachje vochten, maar voor de bevrijding van Nederland (de vlag).

 
  10 - Zonder titel
School Coogh-Saendijck Raadhuisstraat 57, het kunstwerk bestaat uit diverse delen aan de buitengevel en de speelplaats ,Frans Room (1939), 1986, geschilderd hout, verschillende formaten. Is dit een schilderij of een beeld? Dat doet er eigenlijk niet zoveel toe. Een gewoon, rechthoekig schilderij trekt zich meestal niet zo veel aan van de omgeving waar het hangt. Dit is meer een schilderij met een wel héél bijzondere vorm. Een grote flauwe boog in vier lijnen. De bovenste is het langst, de onderste het kortst. Vier verschillend kleuren met wit. Het breekt de donkere gevel van de gymzaal een beetje. Om de hoek zie je nog meer gekleurde vormen.
11 - Beelden
Raadhuisstraat:   Voormaliggemeentehuis - Beelden -  N.N.
 
  12 - Beeld
Boschjesstraat - School de Piramide -  Sint Leonardus - N.N.
 

13 - Stoeltjes

Stoelen op het plein voor de Nederlands Hervormde kerk, bij het Coentunnelviaduct over de Raadhuisstraat en de Zaan. Op de achtergrond Woudt de fietsen- en speelgoedzaak. Doorkijkje naar het voormalige gemeentehuis van Koog aan de Zaan. Onder het viaduct stonden de huizen van M.J. Deijle, Dirkzwager en Hellema, die werden voor het viaduct gesloopt. Het viaduct doorsnijdt Koog aan de Zaan, hier onder stond aan de Zaankant het beeld "Vleugels" ("Victory) van Luciën den Arend. In 1987 werden de vleugels geplaatst en in circa 2000 verwijderd. Door medewerking van de toenmalige burgemeester van Zaanstad. Het kunstwerk is inmiddels vernietigd.

 
  14 - Zonnewijzer
Hoogstraat - Parkzicht - Zonnewijzer - N.N.
15 - Beeldje
Breestraat 80 - Beeldje - N.N.
 
  16 - Rode Boom
Schipperslaan 15, staat voor de deur van kantoor Royal Duyvis Wiener.
Kunstenaar Piet Warffemius.
17 - Muurkunstwerk
Pinkstraat 2 - Muurkunstwerk - N.N.
 
 
18 - Vis
Museumlaan 30 - Vis - N.N.
19 - Kolommen voor de winkels
Raadhuisstraat Hoek Verzetstraat.A8 Locatie onder viaduct, kunstwerk "Zaanzang" op plein onder de A8, mei2006. Het kunstwerk bestaat uit een aantal met elkaar samenhangendedelen. Vier brede kolommen van het viaduct worden ommanteld metroestvast stalen platen, waarin een tekst is uitgespaard, die gaatover Koog aan de Zaan. De teksten zijn geschreven door dichter Arievan den Berg. De monumentaal gezette woorden zijn zonder spatiëringaangebracht, waardoor de vierentwintig uur per dag verlichteletters een sterk autonoom karakter bezitten. De tekst krijgt vanbinnenuit verlichting en geluid. De kunstpilaren geven bij avondlicht. "Zaanzang" won uit 600 inzendingen de European Prize forUrban Public Space, georganiseerd door het Centre de CulturaContemporania de Barcelona in samenwerking met onder meer hetNederlands Architectuurinstituut in Rotterdam. Kunstenaar MarcRuygrok (1953) werkt graag in de openbare ruimte, omdat het levenzich daar afspeelt en niet in het museum. Hij is bekend van zijntaal-sculpturen - letters, woorden en korte zinnen - in de openbareruimte. Kenmerkend is zijn voorkeur voor elementaire geometrischevormen: cirkels, vierkanten, bollen en kubussen.
 
 

20 - Muurschildering

Breestraat / Troelstraplein - Robert Sebas
 
 
21 - Muurschildering - MH17
Graffiti onder het viaduct van de A8 bij de Verzetstraat. Bewoners lagen er bloemen. Het kunstwerk werd gemaakt Dave Bart. Dit naar aanleiding van de vliegtuigramp van Donderdag 17 juli 2014 in de Oekraïne. Vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Hierbij kwamen 298 passagiers om het leven , waarvan 196 Nederlanders. Woensdag 23 juli was er de nationale rouwdag in Nederland. Voor de nabestaande was er op 10 November een nationale rouwdag in de Rai te Amsterdam.Deze graffiti is inmiddels vervangen. Regelmatig zijn er wijzigingen.
 
 
22 - Graffiti 

Deze graffiti is inmiddels vervangen. Regelmatig zijn er wijzigingen.

Verzetstraat - onder het viaduct Graffiti
 

23 - Faambeeld

Hoogstraat 18 - Het ’faambeeld’ dat jaren op de poort van de Koogse Overtuin stond, is terug op haar plek. Althans, een replica. Nadat een auto in 2012 hier uit de bocht vloog, brak het originele beeld, uit rond 1830 - in meer dan vijftig stukken. De engel met trompet, ook wel ’faambeeld’ genoemd, staat symbool voor het verspreiden van geruchten. Ze sierden vroeger tuinen van rijke koopmannen én de Koogse overtuin. ’De Faam’ kwam op de restauratietafel van Joep van Houts van Het Bouwbedrijf terecht. Hij realiseerde zich hoe bijzonder de kwaliteit van het houtsnijwerk was. Samen met de stichting Frans Mars maakte hij zich sterk om het te restaureren en in het Zaans Museum te krijgen. Onder voorwaarde dat een replica op de oorspronkelijke plek zou worden geplaatst, wat donderdag  (21-01-2016) is voltooid. Een tweede replica staat op de Zaanse Schans. (Zaandam 056)

 
                                                           
Zie alle kunstwerken van Koog aan de Zaan: klik hier 

 
HomeInfoWie weet het?BeschrijvingBeeld kunstwerkenOorlogsmonumentenBouw kunstwerkenLinksSitemap